JADŁOSPIS

ROK SZKOLNY 2023/2024

ROK SZKOLNY 2022/2023

Informacja o alergenach występujących w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej SOSW oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a w każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia. 

  • SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu Nazwa alergenu
1Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2Skorupiaki oraz produkty pochodne.
3Jaja i produkty pochodne.
4Ryby i produkty pochodne.
5Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
6Soja i produkty pochodne.
7Mleko i produkty pochodne.
8Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
9Seler i produkty pochodne.
10Gorczyca i produkty pochodne.
11Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
13Łubin i produkty pochodne.
14Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka . Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

ROK SZKOLNY 2021/2022

Informacja o alergenach występujących w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej SOSW oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a w każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia. 

  • SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu Nazwa alergenu
1Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2Skorupiaki oraz produkty pochodne.
3Jaja i produkty pochodne.
4Ryby i produkty pochodne.
5Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
6Soja i produkty pochodne.
7Mleko i produkty pochodne.
8Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
9Seler i produkty pochodne.
10Gorczyca i produkty pochodne.
11Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
13Łubin i produkty pochodne.
14Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka . Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

ROK SZKOLNY 2020/2021

Informacja o alergenach występujących w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na stronie internetowej SOSW oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a w każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia. 

  • SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu Nazwa alergenu
1Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2Skorupiaki oraz produkty pochodne.
3Jaja i produkty pochodne.
4Ryby i produkty pochodne.
5Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
6Soja i produkty pochodne.
7Mleko i produkty pochodne.
8Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
9Seler i produkty pochodne.
10Gorczyca i produkty pochodne.
11Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
13Łubin i produkty pochodne.
14Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka . Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Loading

Udostępnij