JADŁOSPIS
ROK SZKOLNY 2024/2025
Informacja o alergenach występujących w posiłkach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej SOSW oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a w każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
- SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu | Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 | Jaja i produkty pochodne. |
4 | Ryby i produkty pochodne. |
5 | Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 | Soja i produkty pochodne. |
7 | Mleko i produkty pochodne. |
8 | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne. |
9 | Seler i produkty pochodne. |
10 | Gorczyca i produkty pochodne. |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
12 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02 |
13 | Łubin i produkty pochodne. |
14 | Mięczaki i produkty pochodne. |